Lähde testaamaan Paragolferia

Tapio Eirtovaara lyö palloa Paragolferista

Paragolferi on sähköpyörätuoli, joka mahdollistaa golfin pelaamisen liikuntarajoitteiselle henkilölle. Jos on haasteita pelata seisten, niin Paragolferi nostaa pelaajan pystyasentoon. Golflyönnissä yksi käsikin riittää lyönnin toteuttamiseen. Suurin osa paragolferipelaajista suorittaa lyönnin yhdellä kädellä. Voimaa se toki vaatii jonkin verran. Paragolferi on suunniteltu siten, että se on aina pelaajaa tukeva ja kaikissa olosuhteissa turvallinen. Sillä voidaan ylittää noin 10 cm korkuisia esteitä ja se nousee jopa 17 asteen rinnettä vaivatta. Suomessa paragolfereita on vain muutama, sillä laite on melko arvokas. Tosin laite sopii myös muuhun harrastetoimintaan, kuten esimerkiksi luonnossa liikkumiseen, valokuvaukseen tai vaikkapa jousiammuntaan.

Miksi golf? Ulkoilmasta nauttimista, sosiaalisia kontakteja, itsensä voittamista ja mukavaa tekemistä harrastuksen parissa. Harrastuksen voi aloittaa rauhallisesti ja edetä omaan tahtiinsa. Lajin säännöt antavat tasapuoliset mahdollisuudet harrastamiseen ja kilpailemiseen. On myös selvää, että liikunta edistää terveyttä ja golf kuuluu tähän kategoriaan. Suomessa on golfinpelaajia noin 140 000, joista osa on toimintarajoitteisia pelaajia. Suomen HCP Golf ry toimii vammaisgolfin etujärjestönä Suomessa yhteistyössä Suomen Golfliiton ja eri järjestöjen kanssa. HCP Golf on myös edistänyt esteettömyyttä kentillä ja esteettömyystieto löytyy täältä.

Lähde siis testaamaan Paragolferia! Suomen HCP Golfin Paragolferi kiertää eri kentillä kesän ajan. Aikataulu löytyy täältä. Kesän aikana on useassa golfseurassa toimintarajoitteisille suunnattuja toimintaryhmiä, joissa Paragolferilla pelaamista voi kokeilla. Harrasteryhmistä saa tietoa Suomen HCP Golf ry:stä.

Suomen HCP Golfin hanke Toimintarajoitteisten golfliikunnan edistäminen (2021–2022) tavoittelee golfin harrastamisen yhdenvertaista mahdollistamista toimintarajoitteisille henkilöille. Hankkeen tavoitteena on toimintarajoitteisten golftoiminnan vakiinnuttaminen golfyhteisöissä sekä (alueellisen/kansallisen) matalan kynnyksen kilpailutoiminnan käynnistäminen. Hankkeessa mukana ovat Suomen Golfliitto, Suomen Paralympiakomitea ja SoveLi ry.

Lisätiedot: Kari Heikkilä, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 0440 533 804 ja HCP Golfin sivut

Teksti: Veijo Notkola

Kuva: Mikko Pääkkönen