Pyhtään liikuntavastaavakoulutuksessa liikuttiin, sovellettiin ja opittiin uutta

Olavi Härkönen, Marjaan Väre, Jouni Vänttinen, Harri Lammi ja Taimi Sanden jumppaavat Pyhtään liikuntavastaavakoulutuksessa.

Kevät on perinteisesti VAU:n liikuntavastaavakoulutusten aikaa. Lauantaina 16.3. liikuntavastaavakoulutus järjestettiin Kymenlaaksossa Pyhtäällä. Koulutuksessa oli mukana niin liikuntavastaavakonkareita kuin heidän mukanaan tulleita "kisällejä". Osassa VAU:n jäsenyhdistyksistä liikuntavastaavat toimivat yksin ja osassa on liikuntatoimikuntia tai urheilujaostoja.

Päivän aikana päästiin kuulemaan alueellisesta yhteistyöstä, jota Kotkan Vammaisten Yhteisjärjestö (VYT) tekee Kotkan alueella. Verkostoon kuuluu paljon yhdistyksiä, joista osa toimii aktiivisemmin kuin toiset. VYT järjestää vuosittain leirejä ja tapahtumia. Kotkan alueen soveltavan liikunnan asioita hoitaa liikuntakoordinaattori Tarja Renlund, joka ei työskentele liikuntapalveluissa vaan kaupungin hyvinvointisektorilla. Liikuntapalveluiden puolella ovat kuitenkin erityisryhmien vesijumpat.

Ryhmiä on Kotkassa paljon, ja hienolta kuulosti, että osa lasten liikuntaryhmistä toimii kouluilla ennen tai jälkeen koulupäivän. Näin erillistä kuljetusta harrastukseen ei tarvita. Kuljetuspalvelut ovat puhuttaneet Kotkan seudullakin paljon viime aikoina.

Koulutuksen käytännön osiossa pelattiin sovellutuksia tutuista peleistä: bocciasta, sisäcurlingista ja puhallustikasta. Yksi puhallustikan sovellutuksista oli sellainen, jossa maalitaulun paikalle laitettiin kuvia erilaisista liikuntaliikkeistä. Yksi osallistujista puhalsi tikan johonkin kuvista ja kaikki osallistujat tekivät kyseisen liikkeen.

Pyhtään liikuntavastaavakoulutuksessa vahvistui entisestään ajatus siitä, että VAU:n jäsenyhdistyksissä ja -seuroissa tapahtuu paljon ja osaamista sekä intoa riittää. Liikuntamuodoista ehdottoman kolmen kärjen muodostavat edelleen vesiliikunta, kuntosali ja boccia.

Teksti ja kuvat: Tiina Siivonen