Kaikki jäälle – välineellä on väliä!

Snow Comfort -kelkan avulla isompi lapsi tai aikuinen voi sekä laskea mäkeä, että luistella. Kuva: Janne Ruotsalainen

Luistelu on kaikille sopiva harrastus! Jos lapsella tai aikuiselta on liikkumisen haasteita, luistelu mahdollistuu toimintavälineiden avulla.

Pystyluistelu on usein mahdollista, vaikka tasapainon kanssa olisikin haasteita. Erilaiset luistelutuet mahdollistavat luistelun aloittamisen ja opettelun.

Muovinen puutarhatuoli saattaa jossain tapauksissa olla yksinkertainen apu jäällä liikkumiseen lyhyemmälle henkilölle. Kyynärtuellinen luistelutuki mahdollistaa usein luistelun myös silloin, kun henkilö ei täysin varaa jaloilleen. Potkukelkka, jonka jalakset on taivutettu mutkalle, toimii myös hyvänä pystyluistelun tukena.

Luistelutuki Oiva kyynärtuilla mahdollistaa pystyluistelun tuettuna jaloilleen varaavalle luistelijalle. Kuva. Nikita Tikka

Jotkut pulkat ja kelkat soveltuvat myös luisteluun. Esimerkiksi Snow Comfort -kelkka ja Snow baby fun -pulkka on varustettu metallijalaksilla ja työntökahvoilla. Hiihto- ja luistelukelkat toimivat myös jäällä, kun niissä on luistimet alla. Riittävän käsien toimintakyvyn omaavat liikkujat voivat luistella niillä itsenäisesti teräväpiikkisten sauvojen avulla. Enemmän tukea tarvitseva luistelija pääsee liikkumaan jäällä hiihto- ja luistelukelkalla, jossa on työntökahva avustajaa varten.

Kaikkein eniten tukea tarvitsevat pystyvät luistelemaan, kun rattaiden renkaisiin asennetaan erikoisvalmisteiset, rengaskourulla varustetut luistimet. Rengaskourullisia luistimia ei ole saatavana valmiina, vaan ne pitää teettää tai tehdä itse.

Työntökahvalla varustettu hiihto- ja luistelukelkka Offcarr Slittino sopii luisteluun avustajan kanssa. Kelkoista on saatavana eri kokoja. Kuva: Janne Ruotsalainen

Lisätiedot: Antti Tulasalo, Malike, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai 050 9177 471

Teksti: Soile Honkala, Antti Tulasalo

Kuvat: Janne Ruotsalainen, Nikita Tikka

Välineet.fi-sivusto uudistui!

Välineet.fi on toimintavälineitä sekä vammaisurheilun ja -liikunnan apuvälineitä Suomessa vuokraavien tahojen yhteinen verkkopalvelu. Tarkoituksena on helpottaa asiakasta löytämään sopiva, juuri hänen tarvitsemansa apu- tai toimintaväline.

Mukana verkkopalvelussa ovat Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIA, Malike, Liikuntakeskus Pajulahti ja Satakunnan ammattikorkeakoulu sekä Oulun, Turun ja Jyväskylän kaupungit. Lisäksi sivuilta löytyvät laskettelukeskukset, jotka tarjoavat erityisryhmille soveltuvia lasketteluvälineitä sekä keilahallit, joissa on käytössä keilailun apuvälineitä.

Välineet.fi-sivuston kautta pääset suoraan SOLIA:n ja Malikkeen varauskalentereihin. Sivustolle pyritään myös kokoamaan tietoa tapahtumista, joissa apu- ja toimintavälineitä on kokeiltavana.

Lisätiedot: Jukka Parvianen, SOLIA, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 045 677 0516