Kuntokuu: Ylös, ulos ja pulkkamäkeen!

Kaksi henkilöä laskemassa nauraen liukureilla alas lumista mäkeä. Taustalla mäen päällä muita henkilöitä sekä pakettiauto, jossa lukee isolla Live.

Liikkua voi monella tavalla, myös hauskaa pitäen. Helmikuussa – eli Kuntokuussa – kannustamme kaikkia liikkumaan omalla tavallaan liikunnan ja liikkumisen tasosta riippumatta. Liikkuminen on tärkeää kaiken ikäisille, ja liikunta onkin myös yksi luuston terveyden kulmakivistä.

Liikunta on välttämätöntä luustolle. Luustoa vahvistava liikunta lisää luun massaa lapsena ja nuorena, ylläpitää luun vahvuutta aikuisiässä ja hidastaa luun menetystä ikääntyvillä. Liikunnan avulla voidaan lisäksi kehittää lihasvoimaa, tasapainoa, ketteryyttä ja liikkumisvarmuutta sekä siten osaltaan ehkäistä kaatumisia.

Luustoa kuormittaa tehokkaasti liikunta, joka sisältää toistuvia iskuja alustaa vasten, tärähdyksiä, suunnanmuutoksia sekä luuhun kohdistuvaa pitkittäissuuntaista vääntöä. Liikkuessa voi käyttää myös apuvälinettä, ja toisaalta liikuntaharjoittelulla voi helpottaa myös apuvälineen käyttöä.

Liikkuminen aktivoi lihaksia ja vähentää kehon jäykkyyttä ja kuormitusta. Liikkua voi niin kuntosalilla kuin arjen askareiden lomassa. Esimerkiksi metsäpoluilla ja mäkisessä maastossa liikkuminen kehittää myös tasapainoa huomaamatta.

Varsinkin nyt laskiaisen keskellä hauskuutta liikkumiseen voi lisätä yhdistämällä esimerkiksi ulkoilun mäenlaskuun.

Mäenlaskussa on tärkeää kuitenkin muistaa myös turvallisuus. Mäkeä voikin laskea myös loivemmissa rinteissä, ja pulkan voi vaihtaa vaikkapa liukuriin, uimarenkaaseen tai jätesäkkiin. Toisaalta pulkassa istuen voit vahvistaa myös ylävartalon lihaksia työntämällä itsellesi vauhtia tasamaalla.


Teksti: Henriikka Lankila

 
PSSSST! Vinkki talvitapahtumaan

Suomen Latu kutsuu kaikki halukkaat avoimeen koko perheen kansalliseen hiihtopäivään Paloheinään lauantaina 24. helmikuuta 2024 klo 11.00-15.00.

Tapahtumaan toivotetaan tervetulleiksi moninaiset osallistujat nauttimaan laajasta ulkoilutarjonnasta. Esteettömyys ja soveltava ulkoilu on huomioitu tapahtumassa.

Tule matalalla kynnyksellä kokeilemaan talvikauden liikunnallisia apuvälineitä ja kokeilemaan lajeja, hiihto on luonnollisesti ohjelmassa huomioitu.

Katso kaikki kokeiltavat lajit tapahtuman sivuilta ja tutustu myös esteettömyyskuvailuun. Kuvailusta löydät lisäksi kokeiltavat soveltavan ulkoilun välineet.

Tule nauttimaan ulkoilusta omalla tavallasi! 

 

Koko perheen Kansallinen hiihtopäivä 2024 Paloheinässä - Suomen Latu

Seuraa tapahtumasta päivittyvää sisältöä myös Facebookissa.

 

Kysyttävää Kuntokuusta? Paralympiakomiteassa auttaa: