Kuntokuun viikkovinkki 2: Kuminauhajumppa

Kuminauhajumppaa

Kuntokuun teema Lujitetaan luustoa alkoi 2.2. erinomaisella webinaarilla, jossa oli paljon perustietoa luustosta. Webinaaritallenteen löydät sivun alalaidasta. 

Webinaarissa kerrottiin, miten monet asiat vaikuttavat luuston hyvinvointiin. Yksi niistä on liikunta ja liikkuminen. Luuliikunnan materiaalia ja tietoa voi lukea UKK-instituutin sivustolta. Aikuisille luuliikunnassa suositellaan vauhtia, voimaa, hyppyjä ja suunnanmuutoksia. Nämä edellä mainitut eivät ole kaikille mahdollisia, jos toimintakyky on alentunut tai esimerkiksi ei vamman vuoksi pysty kävelemään. Tämän vuoksi on hyvä pitää lihakset kunnossa, jotta arki sujuu apuvälineellä tai ilman. Siirtyminen, omatoiminen liikkuminen, pukeminen ja monet muut arkiset asiat eivät suju, jos meillä ei ole lihasvoimaa. Hyvällä lihasvoimalla ehkäisemme kaatumisia, joissa luut voivat murtua. 

Seuraavassa liikepatteristo hyvään harjoitteluun kuminauhan avulla. Kroppa pysyy vetreänä ja liikkuvana. Tee istuen tai seisten. Liikkeitä riittää kuntokuun loppuun asti. Jos ei ole kuminauhaa, niin mikä tahansa joustava materiaali käy jumppavälineeksi, kuten esim. sukkahousut. Tekstillä ja äänellä varustetut liikevideot auttavat alkuun. Liikkumisen iloa!

Julkaisu on osa helmikuussa 2023 Paralympiakomitean, Luustoliiton ja Akson ry:n kanssa toteutettavaa Kuntokuu-kampanjaa. Osana kampanjaa järjestetään myös arvonta, ja lisätietoa kampanjasta ja arvonnasta löydät Kuntokuun verkkosivuilta