Välineellä on väliä -kiertue pysähtyy Paralympiakomitean apuvälinetoiminnan toimipisteissä vuosien 2023–24 aikana

Henkilö pyöräilemässä nojapyörällä aurinkoisella nurmikkoalueella, henkilö hiihtämässä hiihtokelkalla ladulla ilta-aikaan ja pelipyörätuoleja rivissä liikuntasalissa.

Suomen Paralympiakomitean ja Invalidiliiton keväällä 2023 starttaava Välineellä on väliä -kiertue tuo apuvälinetietoa ja kokeilumahdollisuuksia sisältävän tapahtumapäivän kaikkiin Paralympiakomitean apuvälinetoiminnan kuuteen toimipisteeseen ympäri Suomen.

Paralympiakomitean apuvälinetoiminnan kaikissa kuudessa eri puolilla Suomea toimivassa yksikössä pysähtyy vuosien 2023–2024 aikana yhteistyössä Suomen Invalidiliiton kanssa toteutettava Välineellä on väliä -kiertue.

Kiertueen ensimmäiset tapahtumat järjestetään 26.4. Validia Kuntoutus Helsingissä ja 25.5. Neurologinen kuntoutuskeskus Maskussa.

Vuoden 2023 syksyllä järjestetään vielä vastaava tapahtumapäivä Paralympiakomitean apuvälinetoiminnan toimipisteessä Kainuun VuokattiSportissa, ja vuoden 2024 mittaan Välineellä on väliä -kiertue rantautuu loppuihin toimintapisteisiin Kuopioon, Seinäjoelle ja Rovaniemelle.

Miniseminaareja ja kokeilumahdollisuuksia

Jokaiseen Välineellä on väliä -tapahtumapäivään kuuluu tunnin pituinen, miniseminaarina järjestettävä teoriaosuus liikunnan apuvälineistä osallistumisen mahdollistajana.

Miniseminaarien luentojen tarkoituksena on antaa kullakin alueella selvyyttä siitä, miten uudet hyte-alueet ja uusi vammaispalvelulaki mahdollistavat liikkumisen (fyysisen aktiivisuuden), liikunnan harrastamisen sekä urheilun apuvälineiden saannin.

Kiertueen jokaiseen miniseminaariin kutsutaan puhujiksi apuvälineasioista päättäviä henkilöitä alueiden apuvälinekeskuksista ja uusilta hyte-alueilta. Lisäksi kuullaan aina paikallisen apuvälineen käyttäjän puheenvuoro.

Miniseminaareihin kutsutaan paikan päälle ensisijaisesti ammattilaisia, kuten alueen fysioterapeutteja ja toimintaterapeutteja. Miniseminaarit striimataan kuitenkin suuremmalle yleisölle, joten kaikki aiheesta kiinnostuneet, niin ammattilaiset, apuvälineiden käyttäjät kuin muutkin ovat tervetulleita kuuntelemaan lähetyksiä.

Miniseminaarin lisäksi Välineellä on väliä -kiertueen tapahtumapäivissä järjestetään liikuntavälineiden kokeilutapahtuma ammattilaisille, kuntoutujille sekä muille alueen apuvälineiden käyttäjille ja liikunnan apuvälineistä kiinnostuneille.

Kevään 2023 kiertuepäivät Helsingissä ja Maskussa

Välineellä on väliä -tapahtuma Helsingissä 26.4.

Tapahtumapaikka:

Validian kuntoutuskeskus Synapsiassa Helsingissä

Ohjelma:

12.00–13.00 Miniseminaari

  • Markku Poikela, liikunnanohjaaja ja vertaiskuntouttaja, Validian kuntoutus, Helsinki
  • Henrik Gustafsson, lakimies, Invalidiliitto
  • Kasper Floman, osastonhoitaja, HUS apuvälinekeskus
  • Anu Purhonen, vammaisten sosiaalityön päällikkö, Helsingin kaupunki

13.00–14.00 Apuvälineiden kokeilutapahtuma ammattilaisille (sisällä ja/tai ulkona)

13.30–14.00 Validian kuntoutustilojen tutustumiskierros (Lähtö kierrokselle n. klo 13.30)

15.00–18.00 Apuvälineiden avoin kokeilutapahtuma kuntoutujille, yhdistysten jäsenille sekä kaikille apuvälineistä kiinnostuneille (sisällä ja/tai ulkona).

 

Välineellä on väliä -tapahtuma Maskussa 25.5.

Paikka:

Neurologinen kuntoutuskeskus Masku

Ohjelma:

12.00–13.00  Miniseminaari, joka myös striimataan

  • Sanna Koivusalo, parajääkiekkoilija 
  • Henrik Gustafsson, lakimies, Invalidiliitto ry 
  • Marian Kylmäniemi, palveluyksikön päällikkö, VARHA/ TYKS Alueellinen apuvälinekeskus 
  • Sari Hietala, vammaispalvelujohtaja, VARHA vammaispalvelut 

13.00–14.00  Apuvälineiden kokeilutapahtuma ammattilaisille  

14.00–16.00  Apuvälineiden kokeilutapahtuma Maskun kuntoutujille ja muille halukkaille

Ilmoittaudu mukaan Maskun tapahtumaan 19.5. mennessä täällä

 

Välineellä on väliä -kiertue 2023–24 järjestetään yhteistyössä Invalidiliiton sekä Paralympiakomitean apuvälinetoiminnan toimipisteitä isännöivien paikallisten tahojen kanssa. Lue lisää Paralympiakomitean apuvälinetoiminnan palveluista ja toimipisteistä.

Kuvat: Toivo Laiho & Paralympiakomitea

Lisätietoa: