Luhdan Rukka-olympiamallisto on pitkän kehitystyön tulos

Olympiajoukkueen urheilijoita ja paralympiajoukkueen Amanda Kotaja Rukka-malliston vaatteissa tummaa taustaa vasten.

Suomen olympia- ja paralympiajoukkueiden vaatetuksesta on vuodesta 2017 lähtien vastannut Luhta Sportswear Company. Pariisin 2024 olympialaisiin ja paralympialaisiin Suomen Pohjoisen tähdet vaatettaa yrityksen merkeistä teknisiin ja lajikohtaisiin vaatteisiin, kenkiin ja asusteisiin erikoistunut Rukka. Olympia- ja paralympiajoukkueet pukeutuvat Rukka-asuihin matkalla, avajaisissa, palkintojenjaossa, edustustilaisuuksissa ja vapaa-ajalla.  

Malliston työstö aloitettiin syksyllä 2022 yhdessä Aalto-yliopiston kanssa järjestetyllä ideakilpailulla.

– Malliston ideaksi ja inspiraatioksi valikoitui ”valo ja varjo” – niiden vaihtelu ja merkitys. Suomessa valon määrä vaihtelee vuodenajoittain – keväällä päivä pitenee ja valon määrä lisääntyy kohti keskikesän yötöntä yötä. Urheilussa voitokkailla hetkillä iloitaan valokeilassa, mutta takana on valtava määrä kovaa työtä ja varjoisiakin hetkiä. Olympiamallistossa vaatteiden värit ovat vaaleita etu- ja tummempia selkäpuolella korostaen edestä tulevaa valoa sekä taakse syntyvää varjoa, kertoo Luhdan myyntipäällikkö Pasi Luumi.

Malliston suunnittelussa kuunneltiin urheilijoilta saatua palautetta ja toiveita vaatteiden materiaaleista ja toiminnallisuuksista. Edustusasut haluttiin tehdä myös Pariisin kisojen teema huomioiden kiertotalouden vaatimusten mukaisesti ja mallistokoko ja tuotantomäärä optimoiden. Materiaaleiksi valittiin kestävää kehitystä tukevia kierrätysmateriaaleja sekä uusia materiaali-innovaatioita kuten Spinnovaa, Pure Wastea ja Soronaa. Mukaan valittiin vain tarpeellisia monikäyttöisiä tuotteita.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön laji- ja kisaohjelmista vastaava johtaja Leena Paavolainen pitää uutta Rukka-olympiamallistoa erittäin onnistuneena.

– Olemme tehneet Luhdan kanssa pitkäjänteistä kehitystyötä vuoden 2018 Pyeongchangin talviolympialaisista lähtien. Yhteistyö on syventynyt vuosi vuodelta, ja olemme oppineet toisiltamme paljon matkan varrella. Malliston suunnittelusta on muodostunut todella ammattimaisen prosessi, jonka lopputulos on monessa suhteessa kehityksen kärkeä.

Malliston suunnittelussa on otettu huomioon Pariisin olosuhteiden lisäksi eri lajien urheilijoiden lajikohtaiset tarpeet.

– Olosuhteet Pariisissa ovat todennäköisesti samakaltaiset kuin Tokion kisoissa eli malliston pitää toimia kuumissa oloissa, Pariisin olympiajoukkueen johtajana toimiva Leena Paavolainen toteaa.

– Malliston suunnitteluvaiheessa olemme kuulleet urheilijoiden ääntä urheilijapaneelien kautta, ja yksityiskohtia on tarkennettu yksittäisten urheilijoiden kanssa. Myös lajivalmennuksen johto on ollut mukana prosessissa. Järjestämme aina urheilija- ja lajikohtaiset sovitukset mallistolle ja erityistarpeet on aina otettu hyvin huomioon.

Paavolainen korostaa yhtenäisen malliston merkitystä koko joukkueen yhteishengelle:

– Yhtenäisten asujen merkitys on isompi kuin voisi arvatakaan. Pariisiin on tulossa lähes 20 000 urheilijaa tai joukkueen muuta jäsentä yli 200 maasta. Kun kulkee ja elää kisoja siellä muiden joukossa, sillä on iso merkitys, miten Olympic Team Finland näkyy ja näyttäytyy. Vaatteet vaikuttavat myös itsetuntoon. Rukka-asuissa koemme itsemme edustavaksi ja kilpailukykyiseksi Pohjoisen tähdet -joukkueeksi.

Valikoima Rukka-malliston tuotteita on saatavilla 17.4. alkaen Luhdan ja Intersportin verkkokaupoista sekä myöhemmin keväällä valikoiduista Luhta Brand Store- ja Intersport-myymälöistä kautta maan.

  

Lisätietoja:

Karri Koivu
Asiakkuuspäällikkö, Suomen Olympiakomitea
040 511 7721

Tarja Malinen
Corporate Communications, Luhta Sportswear Company
040 522 3172

Timo Mäkynen
Kumppanuuspäällikkö, Suomen Paralympiakomitea
040 159 8199

Lue lisää:

Special Olympics Finlandin uudeksi yhteistyökumppaniksi OGG Finland

Ullmax liittyy Special Olympics Finlandin kumppaneiden joukkoon

Trimble ja Paralympiakomitea jatkavat yhteistyötä – Myös tapahtumalahjoitus Valtti-ohjelman mahdollistamiseen

Ocean Outdoor Finland Suomen olympia- ja paralympiajoukkueiden kumppaniksi ulkomainonnassa

Hiihtopäivä paralympiahiihtäjän opastuksella – JYSK opetteli näkövammaisen hiihtäjän opastusta Paralympiakomitean kanssa järjestetyssä lajikokeilussa