Kuntokuussa liikutaan omalla tavalla ja tasolla

Henkilöitä venyttelemässä jumppasalin lattialla.

Liike! Onpa se pieni tai suuri, hidas tai nopea, niin yhtä tärkeä se on silti meille kaikille. Liikumme sitten jaloin tai apuvälinein, niin tarvitsemme siihen jonkinlaista fyysistä voimaa.

Meillä jokaisella on liikkumisen tarve, jotta arkiset askareet sujuvat. Liikumme kauppaan, apteekkiin, töihin, harrastuksiin ja marjaan. Puemme päälle, peseydymme tai siivoamme, niin liikettä syntyy. Joskus asiat tehdään niin rutiinilla ja ne ovat niin itsestään selviä, että unohtuu, miten paljon itse asiassa liikumme päivän aikana.

Liikunnan harrastamisella lisäämme liikkumistamme. Tätä arjen liikkumista ja liikuntaa voi hyvin mitata ja yksinkertaisella tavalla: osallistumalla Kuntokuuhun! Matalan kynnyksen kuntoliikuntakampanja Kuntokuu on vuosittain syys- ja helmikuussa.

Syyskuu kolkuttelee jo, joten tulosta oma Kuntokorttisi täältä. Täytä Kuntokorttiasi syyskuun ajan ja postita se Paralympiakomiteaan. Näin korttisi on mukana palkintojen arvonnassa.  

Liikuitpa pyörällä, jalan, kelaten tai juosten, niin kaikki liikkuminen lasketaan ja merkataan Kuntokorttiin. Olitpa ryhmäliikunnassa tai yhdistyksen kävelyporukassa, niin merkintä tulee. Hyötyliikunta kuten haravointi, marjastus, puiden pilkkominen jne. on yhtä arvokasta Kuntokuussa kuin vaikkapa maratoonarin harjoittamat pitkät juoksulenkit.  

Liikkumisessa tärkeää on, että sen tekee omalla tasollaan ja tahdillaan. Jos jokin tekeminen jo vähän kyllästyttää, niin Kuntokuun sivustolla on myös liikuntavinkkejä. Tee itseksesi tai vie jokin vinkki yhdistykseesi tai porukkaan, jossa liikut. Tehkää jotakin uutta yhdessä. Tästä löydät liikuntavinkkejä! 

Yhdistystoiminnassa syksy on myös uuden toiminnan suunnittelun aikaa. Uusi kumppani voi löytyä myös urheiluseuroista tai muista yhdistyksistä. Uuteen toimintaan voi hakea taloudellista tukea. Syksyllä hakuun tulevat Vammaisliikunnan Tuen tuet, Startti-stipendi, Ahos-apuraha sekä Paralympiakomitean oma tuki jäsenten yhteisille tapahtumille. Yhdessä tekeminen kannattaa! Lisätietoa erilaisista tuista voit lukea täältä.

Erilaisten liikuntapaikkojen esteettömyys ja saavutettavuus on parantunut. Saavutettavia lähiliikuntapaikkoja ja erilaisia luontopolkuja on enemmän kuin aiemmin. Paralympiakomitea on toteuttanut erilaisia luontoliikunnan hankkeita viimeisen viiden vuoden aikana, ja niiden aikana on myös kuultu monia tarinoita siitä, miten yhä useampi on löytänyt luontoliikunnan pariin. Jos oma retkesi on vielä tekemättä, niin haaste on tämä: etsi uusi tutustumiskohde syyskuun aikana. Hetki luonnossa tekee hyvää myös mielelle.

Otappa haaste vastaan: uusi vinkki kuntokuun sivuilta tai ulkokuntasalilla käynti tai retkikohteella vierailu. Sitten tulosta kuntokorttisi ja merkkaa, niin huomaat miten ja kuinka paljon liikuit syyskuun aikana. 

Liikkumisen iloa ja intoa niin saleille kuin metsäänkin!