Daniela Sohlman ja Ronja Weckström jahtaavat uusia uintiennätyksiä ja mittaavat kansainvälistä tasoaan kesän EPYG-kotikisoissa

Daniela Sohlman hymyilee kameralle uimaseuransa paidassa valkoisen seinän edessä, Ronja Weckström hymyilee kameralle uima-altaasta sen reunaan nojaten.

Parauinnin tulevaisuuden tähdet Daniela Sohlman ja Ronja Weckström ovat kokeneet yhdessä jo useammat kansainväliset kilpailut. Seuraavaksi he edustavat Suomea European Para Youth Games -kisoissa 1.–3.7., ja pääsevät ottamaan mittaa muista eurooppalaisista nuorista tutussa Helsingin treenialtaassaan.

Helsingin Uimareiden Daniela Sohlman, 16, ja Ronja Weckström, 17, hyppäävät heinäkuun alussa tuttuun Mäkelänrinteen uima-altaaseen. Kyseessä ei kuitenkaan tule olemaan normaali päivä hallissa, jossa treenataan paljon arkisin, vaan paikalle saapuu ikätovereiden kärkikaarti 23 maan parauimareista, kun uinnin osalta kaksipäiväiset European Para Youth Games -kisat alkavat 1.7.

Jo seitsemän aikuisten pitkän radan (50m) ja viisi lyhyen radan (25m) parauinnin Suomen ennätystä S10-luokassa vyönsä alle kerännyt Sohlman sijoittui edellisen vuoden lopulla Pohjoismaiden mestaruuskisoissa kolmanneksi päämatkallaan 100 metrin selkäuinnissa. Uuden SE-ajan myös tuolloin tehnyt vantaalainen ehti jo 2019 alittaa joitakin aikuistenkin arvokisojen aikarajoja, ja ui tällä hetkellä toisena päälajinaan 50 metrin vapaauintia.

Takana on kuitenkin vaikea pandemia-aika, joka sekoitti harjoittelua ja kilpailemista, eivätkä Sohlman ja Weckström ole vielä sen jälkeen päässeet kilpailemaan monissa isommissa kisoissa. Nuoret ovat uineet samassa seurassa viime vuodesta lähtien, kun Sohlman siirtyi Mäkelänrinteen urheilulukiossa aloittaessaan kotikaupunkinsa Simmis Wandasta Helsingin Uimareihin, joihin Weckström puolestaan on kuulunut vauvaikäisestä asti.

Alkuvuoden aikana seuratoverit ovat ehtineet osallistua muutamaan kotimaan kilpailuun, ja jatkavat luottavaisin mielin valmistautumista keskikesän EPYG-koitokseen.

- 2019 oli uintiurallani tähän mennessä paras vuosi, mutta nyt tilannetta on vielä vaikea arvioida. Ihan hyvään suuntaan ollaan menossa, mutta kyllä tässä vielä ehtii parantaa alkukesän aikana. Uusia ennätyksiä olisi kiva tehdä EPYG-uinneissa, mutta odotan myös hyvää kisafiilistä ja lisää kokemusta kansainvälisistä kisoista, Daniela Sohlman kertoo.

Myös S9-luokassa kilpaileva, niin ikään sprinttimatkoihin keskittyvä Ronja Weckström pääsi uimaan kansainvälisissä finaaleissa 2021 PM-kisoissa Ruotsin Väsbyssa, ja on treeni- ja kisakaverinsa kanssa samoilla linjoilla EPYG-odotusten suhteen:

- Olisi kiva rikkoa omia ennätyksiä, ja on hyvä, kun pääsee näkemään, mikä oma taso muihin eurooppalaisiin nuoriin verrattuna tällä hetkellä on.

Valmistautumisessa kansainvälisiin kisoihin auttaa myös kymmenen päivän harjoitusleiri Espanjassa, minne Sohlman ja Weckström suuntaavat seuransa kanssa koulun kevätlukukauden päätyttyä. Molemmat uimarit olivat myös mukana Suomen joukkueessa jo edellisissä EPYG-kilpailuissa 2019. Silloinkin Suomessa järjestetyt kisat olivat nuorille ensimmäiset kansainväliset kilpailut. Sohlman voitti kultaa 50 metrin ja 100 metrin vapaauinnista sekä oli mukana hopeaa voittaneessa sekauintiviestijoukkueessa.

Ronja Weckströmille vuoden 2019 kisoista tarttui matkaan omien 100 metrin selkä- ja vapaauintiennätysten lisäksi myös toisella tapaa kansainvälinen kokemus. Sen lisäksi, että hän pääsi kilpailemaan muiden maiden edustajia vastaan, pääsi hän kilpailemaan myös osana toisen maan joukkuetta, kun Ruotsin viestijoukkue pyysi häntä puuttuvaksi neljänneksi uimarikseen sekauintiviestiin.

- En ollut aiemmin uinut viestissä kisajoukkueessa, joten jouduin tekemään sen ensi kertaa suoraan kansainvälisissä kisoissa. Uin vieläpä joukkueelle avausosuuden, mutta olihan se siistiä päästä mukaan. Suorituskin meni hyvin, taisin siinä viestissä vähän parantaa aikaani saman aamun omasta selkäuinnista, Weckström muistelee.

Kansainvälisen luokituksen kanssa kohti aikuisten arvokisoja

Tähän asti kansallisen luokituksen kanssa kilpailleet Sohlman ja Weckström ovat saamassa nyt myös kansainvälisen luokituksen. Ilman kansainvälistä luokitusta urheilija ei pysty osallistumaan Kansainvälisen Paralympiakomitean sanktioimiin kansainvälisiin kilpailuihin, kuten EM- ja MM-kilpailuihin sekä GP-sarjan kisoihin.

EPYG-viikon yhteydessä tapahtuvaan luokittelutilaisuuteen nuoret ovat päässeet valmistautumaan Paralympiakomitean Tulevaisuuden tähdet -ryhmässä, jossa he treenaavat kahden muun parauimarin sekä usean muun lajin nuorten suomalaistoivojen kanssa leireillä neljästi vuodessa.

Vaikka uimarit kokevat seuraavien, Pariisin 2024 kesäparalympialaisten tulevan kenties itselleen vielä liian pian, häämöttävät EPYG-kisojen jälkeen etenkin Daniela Sohlmanin tavoitteena jo aikuisten arvokisat.

- Yhdessä vaiheessa suuntanani oli jo Pariisi, mutta en vielä tiedä riittääkö taso ihan sinne, Sohlman sanoo.

Ronja Weckström puolestaan on lähdössä syksyllä vaihto-oppilaaksi Saksaan ja liittyy berliiniläiseen parauimaseuraan Berliner Schwimmteamiin. Suunnitelmana on yhdistää harjoittelu koulunkäyntiin kuten kotimaassa Mäkelänrinteen urheilulukiossa.

- On varmasti erilaista päästä treenaamaan porukassa, jossa kaikki muutkin ovat parauimareita, kun nyt Suomessa olemme suurimman osan aikaa Danielan kanssa kahdestaan.

Ennen syksyä uimarit haluavat kuitenkin ottaa uudesta EPYG-kokemuksesta kaiken irti, vaikka ovat sielläkin tällä kertaa kahdestaan edustamassa Suomea vuoden 2019 seitsenhenkisen EPYG-uintijoukkueen sijaan. Nyt kun takana on jo useampia kansainvälisiä kilpailuja, myös EPYG-areenalle on mukava palata.

- Tällaiseen kilpailuun on hienoa osallistua, ja siitä kannattaa nauttia, kaikki kun eivät tällaiseen pääse mukaan. En yleensä jännitä ainakaan pienempiä kisoja paljoa, joten voi olla, että edes EPYG:issä ei pahemmin jännitä, Sohlman miettii.

- Minä olen meistä enemmän jännittäjä – vielä EPYG:issäkin, Weckström naurahtaa.

 

Daniela Sohlman

  • Syntynyt: 2005
  • Kotikaupunki: Vantaa
  • Seura: Helsingin Uimarit (2021 asti Simmis Wanda)
  • Luokka: S10, liikuntavammaiset uimarit (kansallinen luokitus)
  • Valmentaja: Ilari Aalto
  • Lajit EPYG-kisoissa: 100m selkäuinti (ennätys: SE 1.19,80 / 2021 PM-uinnit), 50m selkäuinti (ennätys 00.38,52 /2021 SM-uinnit), 50m perhosuinti (ennätys: 0.35,44 /2020 Seurakilpailut), 100m vapaauinti (ennätys: 1.08,70 /2019 SM-uinnit), 50m vapaauinti (ennätys: 0.31,52 /2021 SM-uinnit)

Ronja Weckström

  • Syntynyt: 2005
  • Kotikaupunki: Helsinki
  • Seura: Helsingin Uimarit
  • Luokka: S9, liikuntavammaiset uimarit (kansallinen luokitus)
  • Valmentaja: Ilari Aalto
  • Lajit EPYG-kisoissa: 100m selkäuinti (ennätys: 1.46,41 /2022 Laviaarit), 50m selkäuinti (ennätys: 00.50,39 /2020 Speedo Cup), 100m vapaauinti (ennätys: 1.30,12 /2022 Märsky-uinnit), 50m vapaauinti (ennätys: 0.40,90 /2022 Märsky-uinnit)


Kuvat: Daniela Sohlman


Lue lisää:

23 nuorta paraurheilijaa edustaa Suomea kesän European Para Youth Games -kotikisoissa Pajulahdessa ja Helsingissä

European Para Youth Games kilpaillaan Suomessa vuonna 2022

 

Lisätiedot:

Katja Saarinen, Suomen EPYG-joukkueen johtaja
Jasmin Koskinen
, Suomen EPYG-joukkueen tiedottaja