Kuntokuun teema 3: Arkiliikunta

Jarmo Leppänen haravointihommissa. Kuva: Mikko Käkelä

Arjessa tapahtuu paljon asioita, joita teemme ajattelematta sitä liikunnaksi. Jos käytössäsi on askelmittari, niin sillä saat arvioitua matkan määrää eri aktiviteettien parissa. Myös sykemittarilla voi määrittää liikkumisen rasittavuutta eli paljonko syke nousee. Hengästyminen on myös hyvä merkki liikunnan ja liikkeiden rasittavuudesta.

Imurointi: Hengästytkö? Jos imuroit reippaasti, niin syke nousee kunnosta riippumatta. Sitten nostelet tavaroita päästäksesi villakoirien kimppuun takimmaiseen nurkkaan, nouset varpaille ylettyäksesi imuroimaan lampun varjostimen päältä, kyykistyt lattialistojen päällisiä imuroimaan jne. Koko kroppa tekee töitä ja ylös-alas-liikkeet menevät hyvin tasapainoharjoittelusta. Muista vaihtaa myös välillä kättä, jolla imuroit. Oikeakätiselle vasemmalla kädellä imurointi voi tuottaa haastetta. Kokeile. Apuvälineen käyttäjän imurointi voi haastaa todella. Imurin letku kietoutuu väärään paikkaa, imuri voi mennä esim. pyörätuolin alle ja asentoa pitää vaihtaa moneen kertaan päästäkseen imuroimaan eri paikkoihin.

Mattojen tamppaus: Useammat imuroivat mattoja, mutta eivät vie niitä tampattavaksi. Tee se liikunnan ilosta. Mattojen kantaminen, tamppaaminen, rullaaminen ja takaisin kantaminen sekä lattiaan laittaminen saa kroppamme töihin. Tampatessa voi käyttää reilusti voimaa, jossa tarvitaan myös kropan liikettä mukaan.

Ruohonleikkuu: Tässä arjen askareessa käytetään konetta, mutta askelia tulee. Voi käyttää askelmittaria. Tämä aktiviteetti tulee tehdä työnnettävällä ruohonleikkurilla ei päältäajettavalta.

Haravointi: Hiljalleen lähestytään aikaa, jolloin lehti putoaa puusta. Haravointi on ajankohtaista. Haravoi pitkillä ja lyhyillä vedoilla. Vaihda käsien paikkaa eli kumpi käsi on ylempänä ja kumpi alempana. Suorista ruoto eli selkäranka välillä. Nosta harava poikittain käsien välissä ylös ja laske alas. Tee muutamia keppijumppaliikkeitä haravalla haravoinnin lomassa.

Polttopuiden teko: Tässä tarvitaan kirvestä ja sahaa, joten muista turvallisuus. Hyvä asento ja työvälineet. Kun halot on pilkottu, niin pinotessa muista hyvä asento ja muista välillä suoristaa itsesi. Kantamisessa on itselleen mitoitettava sopivan kokoinen kuorma.

Valinta: Valitse hissin sijaan portaat, asfaltin sijaan hiekkatie, auton sijaan polkupyörä tai muu omilla voimilla käytettävä väline, siivoa joskus imurin sijaan harjalla, jää yksi bussipysäkki aikaisemmin pois bussista, jolloin kävelymatka pitenee. Tee valinta, jossa koneen korvaa lihastyö.

Mikä onkaan se arjen askareesi, jossa lihasvoimaa tarvitaan, niin sen voi merkata Kuntokuu-aktiviteetiksi. Tässä nyt muutamia esimerkkejä. Liikuntasuosituksissa viikkomäärä reipasta liikuntaa 2,5 h eli n. 22 minuuttia päivässä. Mihin asti ehdit tuossa ajassa tai mitä teet?

Liikuntasuosituksista lisää UKK-instituutin sivuilta. Sieltä löydät myös soveltavan liikkumisen suositukset.