Pyörät pyörimään yksin tai yhdessä

Kevät ja auringonpaiste houkuttavat ulos, ehkä myös etsimään itselle mielekästä tapaa ulkoilla ja liikkua. Voisiko pyöräily olla yksi vaihtoehto? Polkupyöräilyvaihtoehtoja on olemassa lukemattomia peruspyöristä erilaisiin erityispyöriin, joita voi polkea yksin tai yhdessä. Tässä vinkkejä muutamista pyöristä.

Kolmipyörä sopii moneen tarpeeseen, niin arkiliikkumiseen kuin kuntoiluunkin. Jos kolmipyöräinen polkupyörä tuntuu kiikkerältä ja korkealla olevalle satulalle on vaikea päästä, niin kannattaa kokeilla myös muita vaihtoehtoja.

Kolmipyöräisen nojapyörän vahvuutena on matala painopiste, joka myös vakauttaa pyörää. Nojapyörässä polkimet sijaitsevat edessä, jolloin jalat ovat koko ajan näkyvissä ja reisilihaksien käyttö voi onnistua tehokkaammin. Myös lonkkien ja polvien kulmaa sekä istuimen etäisyyttä voidaan säätää, jolloin hyvän, yksilöllisen pyöräilyasennon löytäminen on helpompaa. Jos matalasta nojapyörästä on vaikea nousta ylös tai ympäristön näkeminen ja hahmottaminen matalalta tuntuu vaikealta, niin vaihtoehtojen etsimistä kannattaa edelleen jatkaa.

Jos edellä mainitut vaihtoehdot eivät tunnu omilta, niin kokeilemisen arvoinen pyörä voisi olla korkeammalla istuttava kolmipyöräinen, nojapyörän tyyppinen malli. Esimerkiksi Disco/Comfort Bike, jonka muotoiltu ja pehmustettu istuin parantavat ajomukavuutta. Vakaassa pyörässä on selkänojallinen penkkimäinen istuin, jolloin se soveltuu myös heikomman tasapainon omaaville pyöräilijöille. Säädettävän istuinalustan vuoksi pyörä soveltuu hyvin myös lyhyille pyöräilijöille.

Mikäli pyöräily ei ole mahdollista itsenäisesti, niin pyöräily voi onnistua yhdessä kaverin tai avustajan kanssa. Rinnakkain poljettavia polkupyöriä on markkinoilla monia, ne eroavat toisistaan lähinnä istuinten säätöjen ja turvavöiden osalta. Pyöräilijät istuvat rinnakkain omilla tuolimaisilla istuimillaan samassa tasossa, jolloin kommunikointi ja tukea tarvitsevan ajajan asennon seuraaminen onnistuvat. Molemmilla polkijoilla on omat ohjaustangot, mutta ohjaustoiminto on avustajan tangossa. Ohjaustangon asentoa voi säätää mallista riippuen eri tavoin. Pyörän matalan painopisteen ansiosta ajokokemus on vakaa ja turvallinen. Avustettavan pyöräilijän polkimien liike on mahdollista säätää itsenäiseksi tai samaan tahtiin avustajan kanssa kulkevaksi.

Monia pyöriä on saatavilla myös moottoroituna. Sähköavusteisia pyöriä on ollut markkinoilla jo vuosia, ne ovatkin avanneet uuden maailman pyöräilyyn. Sähköavusteinen polkupyörä on hyvä apu silloin, kun tavallinen pyörä on liian raskas polkea. Sähköavusteinen pyörä sopii esimerkiksi henkilöille, joiden lihasvoimat ovat heikot tavallisella polkupyörällä ajamiseen. Sähköavusteisuus  sopii hyvin myös erityispolkupyöriin, joiden ominaispaino on huomattavasti suurempi kuin peruspyörissä, ja usein niiden päällä on vielä kahden ihmisen paino.

Teksti: Malike

Kuvat: Malikkeen arkisto