Kuukauden vapaaehtoinen: Erkki Miinalalle jokainen päivä on maalipallopäivä

Erkki Miinala

Maalipallon monitoimimies Erkki Miinala on Paralympiakomitean ensimmäinen Kuukauden vapaaehtoinen.

Erkki Miinala muutti vuonna 2006 kotiseudultaan Kemistä pääkaupunkiseudulle opiskelemaan silloiseen Arla-instituuttiin. Hän oli siihen mennessä jo tutustunut näkövammaisten joukkuelajiin maalipalloon Jyväskylän näkövammaisten koulun tukijaksoilla ja pelannut jo useammassa turnauksessakin. Nyt hänellä oli vihdoin ympärillään arjessaan muita maalipallosta kiinnostuneita ja mahdollisuus panostaa lajiin tosissaan.

– Intoa pelata oli niin hirveästi, kun olin siihen saakka asunut Kemissä, jossa ei ollut pelaamismahdollisuuksia. Hyvin nopeasti aloin haluta lisää harjoituksia ja ryhdyin organisoimaan niiden järjestämistä, Miinala muistelee.

Se oli alku Erkki Miinalan väsymättömälle vapaaehtoistyölle rakkaan lajinsa maalipallon parissa. Hän on yksi lajin historian parhaista pelaajista Suomessa – muun muassa vuoden 2012 paralympiavoittaja – mutta myös taustahahmona hänen merkityksensä lajin kehitykselle viimeisen reilun 15 vuoden aikana on ollut valtava.

– Järjestin jo silloin alkuaikoina leiripäiviä pääkaupunkiseudun maalipalloilijoille. Silloin sai vielä helposti saliaikoja Tuusulan Lomakoti Onnelasta. Taka-ajatuksena oli koko ajan, että pääsisi itse enemmän treenaamaan ja pelaamaan, mutta samalla huomasin, että tällainen järjesteleminen on aika kivaa. Sellaisesta se lähti liikkeelle, Miinala kertaa.

Alkuun hän oli oman joukkueensa Old Powerin joukkueenjohtaja ja ryhtyi myös kirjoittamaan tuloksia ja otteluraportteja Jari Mikolan ylläpitämälle maalipallosivustolle. Nämä hommat jatkuvat edelleen, tosin tiedotuspuolella hän pyörittää nykyään itse Goalball.fi-sivustoa ja sen sosiaalisen median kanavia. Näiden päälle on vuosien varrella tullut paljon muuta maalipallon parissa.

– Olen Old Powerin puheenjohtaja ja kehittämässä vahvasti seuramme toimintaa. Tänä vuonna pyritään saamaan Old Powerille Olympiakomitean Tähtiseura-status.

– Lisäksi toimin Suomen Maalipalloyhdistyksen puheenjohtajana. Järjestämme kahta matalan kynnyksen maalipalloturnausta, eli SMY Cupia ja 2-vs-2-turnausta. Lisäksi käymme esimerkiksi Espoon kouluilla esittelemässä maalipalloa.

– Ja näiden päälle olen vielä Paralympiakomitean maalipallon lajivaliokunnan puheenjohtajana, eli sitä kautta koko lajin kansallisen toiminnan ytimessä tekemässä maalipalloa entistä tutummaksi.

Näkevistä pelaajista kasvua lajiin

Miinala uskoo, että maalipallolla on vielä runsaasti kasvun varaa Suomessa. Hauska laji vetoaa näkeviin kokeilijoihinkin. Jos lajille vain saataisiin paremmin näkyvyyttä, voi lajin pariin olla tarjolla runsaasti uusia harrastajia.

– Visioni on, että laji menisi ammattimaisempaan suuntaan ja että pelejä tulisivat katsomaan muutkin kuin pelaajien tutut ja perheenjäsenet. Näkyvyyden kautta saataisiin lajiin myös enemmän rahoitusta.

– Näkövammaisten ihmisten määrä tuskin Suomessa ainakaan kasvaa isommaksi tulevaisuudessa, mutta uskon, että meillä on potentiaalia houkutella paljon nykyistä enemmän näkeviä harrastajia lajin pariin.

Näkevät pelaajat eivät voi päästä maajoukkueeseen, mutta kotimaan sarjoissa ja kansainvälisissä seuraturnauksissa hekin saavat pelata.

Kansainvälinen seuratoiminta onkin nykyään iso osa Miinalan työnsarkaa maalipallon parissa. Lontoon paralympiavuonna 2012 perustettiin eurooppalaisten seurajoukkueiden Super European Goalball League. Se oli aluksi pienimuotoinen Ruotsin, Liettuan ja Suomen edustajien ryhmittymä, mutta on sittemmin kasvanut mukavasti. Mukaan on tullut isoja seuroja isoista Euroopan maista, kuten Hansa Rostock Saksasta ja Sporting CP Portugalista.

– Olin silloin 2012 järjestämässä ihan ensimmäistä SEGL-turnausta ja sen jälkeenkin olen ollut turnausjohtajana Suomen turnauksissa. Vuonna 2019 käynnistimme oman seurajoukkueiden järjestön EGCA:n, kun kävi ilmeiseksi, että näkövammaisten urheilun kattojärjestö IBSA on kiinnostunut vain maajoukkuetoiminnasta. Toimin EGCA:n presidenttinä vähintään vuoteen 2024 saakka.

– EGCA:n piirissä olemme ideoineet ja kehitelleet paljon kaikenlaista. Nyt meillä on vuodessa jo kymmenkunta seurajoukkuetapahtumaa. SEGL-turnaukset miehille ja naisille sekä matalamman kynnyksen Grand Prix -turnauksia. Tänä vuonna Ruotsissa käydään myös ensimmäiset nuorten seurajoukkuekisat.

Kun kaiken tämän päälle nostetaan vielä se tosiseikka, että Miinala pelaa yhä itsekin maalipalloa huipputasolla – vuonna 2023 hän tekee reilun vuoden tauon jälkeen paluun maajoukkueeseen – niin herää yksi kysymys: Onko Erkki Miinalan elämässä yhtään päivää ilman maalipalloa?

– Periaatteessa joskus lomareissuilla voisi olla, mutta kyllä silloinkin vähintään ajattelee maalipalloa. Perusarjessa ei ole sellaisia päiviä, etten vähintään naputtelisi koneella jotain maalipalloon liittyviä rästihommia, Miinala naurahtaa.

Ehdota meille Kuukauden vapaaehtoista!

Suomen Paralympiakomitea haluaa tuoda vapaaehtoistoimijoiden tekemää arvokasta työtä valokeilaan aloittamalla Kuukauden vapaaehtoinen -juttusarjan.

Alkaen tammikuusta 2023 jokaisen kuukauden päätteeksi julkaisemme esittelyn henkilöstä, joka tekee vapaaehtoistyötä paraurheilun tai soveltavan liikunnan parissa.

Kuukauden vapaaehtoinen voi toimia urheiluseuran tai paikallisyhdistyksen riveissä tai olla jollain muulla tavalla tekemisissä paraurheilun tai soveltavan liikunnan kanssa. Kuukauden vapaaehtoinen valitaan sähköisen ilmiantolomakkeen kautta tulleiden ehdotusten joukosta.

Käy lähettämässä oma ehdotuksesi tästä

Kuukauden vapaaehtoiseksi ei voi ilmoittaa itseään, vaan ehdotuksen tulee tulla toisen henkilön/tahon tekemänä. Ehdotuksen yhteyteen kirjoitetaan lyhyet perustelut, miksi juuri tämä henkilö olisi hyvä Kuukauden vapaaehtoiseksi.

Jos ehdotat henkilöä tammikuun Kuukauden vapaaehtoiseksi ja hän ei tule valituksi, häntä ei tarvitse ehdottaa uudestaan. Aiemmat ehdotukset huomioidaan tulevien kuukausien valintaprosessissa. Sama henkilö/taho voi ehdottaa myös useampaa Kuukauden vapaaehtoista. Yhteen lomakkeeseen tulee kuitenkin laittaa vain yhden ehdotettavan nimi.

Kuukauden vapaaehtoinen -artikkeli julkaistaan kunkin kuukauden viimeisenä päivänä. Ehdotuksia Kuukauden vapaaehtoiseksi voi lähettää milloin tahansa. 

Kuva: Juhani Järvenpää


Muut Kuukauden vapaaehtoiset


Haluatko tulla mukaan toimintaan?

Liity Paralympiakomitean vapaaehtoisten listalle tästä

Vapaaehtoiset koulutetaan tapahtumakohtaisesti, ja usein lajista ja työtehtävistä ei tarvitse olla aiempaa kokemusta. Tapahtumista lähetetään viestiä vapaaehtoisille, jotka ovat listalle ilmoittautuneet. Tapahtumien määrä ja vapaaehtoisten tarve vaihtelee.