Vireyttä vuoteen 2022!

Vahvasti on vuosi alkanut jälleen rajoituksilla ja etäilyllä. Miten pitää kroppa ja pää ”pinnalla”, ettei sohva ja saamattomuus saa meitä otteeseensa? Tässä sitä haastetta riittää. Monelle, jolla on jokin toimintarajoite, on sisäruokintakausi menossa, koska liikkumista rajoittaa kaiken muun lisäksi lumi. Onneksi hapenottokykyä voi harjoittaa sisätiloissakin. Ei siis tekosyitä!

Uudenvuoden lupauksia tehdään liikkumisen lisäämiseksi, kuten tiedetään. Kuntosalien käyttäjämäärien räjähdysmäinen kasvu tammikuussa ei ole enää uutinen. Näin ihminen toimii. Toinen varma aloitusaika on syksy eli kesän jälkeen tehdään ryhtiliike. Luin kirjoituksen netistä, jossa hyvinvointikeskusyrittäjä pohtii aloitusajankohtaa. Voit itsekin lukea kirjoituksen täältä. Tammikuussa liikuntapaikat ovat täynnä ja aloitetaan mahdollisesti liiallisella treenaamisella, jolloin motivaatio voi lopahtaa. Lisäksi voi väkimäärä ahdistaa ja kokemus ei ole positiivinen. Syksyllä aloittavien määrä on pienempi ja liikuntamäärät maltillisempia. Itse maalaisjärjellä ajateltuna syksyllä on enemmän mahdollisuuksia liikkua ja harrastaa esimerkiksi säiden puolesta, jolloin liikkujat jakaantuvat eri liikuntapaikoille. Myös ulkoilu on monelle mahdollista ennen lunta. Kumpi ajankohta itseäsi motivoi enemmän? Oletko aloittanut liikkumisen molempina ajankohtina? Lopahtiko innostus ja jos, niin miksi? Oliko jompikumpi ajankohta parempi?

Aloittamisajankohdalla voi olla siis suurikin merkitys sille, minkälaisen kokemuksen liikkumisen aloittamisesta, lisäämisestä, lajikokeilusta ym. saa. Sen lisäksi UKK-instituutilla on materiaali ja vinkkejä liikkumisen aloittamiseen. Lyhyesti mantra menee näin: pohdi, kokeile, suunnittele, päätä, anna tunnustusta, varaudu ja ennakoi. Lue lisää täältä.

Etäillessä huomaa, miten perussiirtymiset paikasta toiseen jäävät. Liikkumattomuus ja aktiivinen kropankäyttö vaikuttaa mielenvireyteen ja muistamiseen. Tasapaksu toiminta ei riitä itselleni. On pakko liikkua ja pakotettava itsensä toimiin tai lahoaminen alkaa sisältäpäin. Myös kroppa reagoi monella tapaa, sillä kolotukset lisääntyvät ja aineenvaihdunta hidastuu. Omakohtaisella kokemuksella!

Jokaisella meillä on varmaan erilaisia keinoja pitää aktiivisuustaso yllä. Pidetään siitä kiinni. Jos sitä tasoa tarvitsee nostaa tai haluaa vaihtelua, niin tässä vinkkilistaa nettisivuista, jotka saavat kropan liikehtimään. Olipa rajoitukset mitä tahansa, niin liikettä ei tarvitse lopettaa!

Muistathan helmikuussa alkavan kuntokuun, johon voit osallistua täyttämällä kuntokorttia joko sähköistä tai paperista. Kuntokortit täältä.

Vireää vuotta 2022,

Tiina Siivonen