Aktiiviset osallistujat – Kuntokuu saa jäsenet liikkeelle

Saija Vornanen kyykkää.

Jäsenet ja jäsenet! Todellinen kaksoismerkitys. Liikkuvat jäsenet eivät jäykisty kropassa ja yhdistyksen jäsenet lähtevät Kuntokuussa liikkumaan monella tapaa. Lisäksi yhdistykset voivat hyödyntää Kuntokuuta. Yksi tapa on esimerkiksi palkita osallistujia yhdistyksen omassa arvonnassa ja sitten laittaa kootusti kortit Paralympiakomiteaan, jolloin osallistujat ovat mukana valtakunnallisessa arvonnassa. Yhdistykset voivat kehittää liikunnallisia tapahtumia Kuntokuun ympärille ja teemalla. Seuraavaksi esittelyssä kaksi pitkän linjan todella aktiivista yhdistystä Kuntokuun historiassa.

Vammalan Seudun Invalidit

Tiina Rantanen on aktiivinen yhdistystoimija Vammalassa. Hän on ollut mukana vammaisliikunnassa pitkään ja toimii myös vertaisohjaajana. ”Olemme olleet mukana alusta asti eli kun (Paralympiakomiteaa edeltänyt) VAU syntyi (vuonna 2010), niin silloin alkoi myös Kuntokuu-kampanja pyörimään. Vammalan Seudun Invalideilla on kirpputoritoimintaa. Sieltä jäsenistön on helppo noutaa Kuntokuu-kortteja. Ilmoitamme myös lehdessä ilmaisella järjestöpalstalla, että kuntokortteja voi hakea ja sitten toinen ilmoitus, että kortit pitää palauttaa. Sitten lähetämme kootusti kuntokortit Paraan. Tosin ennen sitä arvomme osallistujien kesken omia palkintoja. Ei siis sitä kuka on liikkunut eniten, vaan kaikkien osallistujien kesken. Palkintoina on ollut kahvipaketteja, uimalippuja ja jalkahoitojakin. Mahtavaa on ollut se, että monet osallistujista ovat saaneet palkinnon valtakunnallisessakin arvonnassa. Lisäksi meillä palkitaan aktiiviset jäsenet lahjakorteilla vuoden lopussa. Meillä suuri osa täyttää paperista korttia. Siinä näkee, miten on liikkunut. Syksyn Kuntokuussa porukkaa liikkuu enemmän, kun on marja- ja sieniaika, jolloin hyötyliikuntaa tulee metsässä ”, kertoo Tiina kokemuksiaan.

Vuosi on ollut rankka monelle yhdistykselle, kun kokoontumisia on jouduttu vähentämään tai niitä ei ole ollut lainakaan. Vammalan Seudun Invalidit vuokrasi viime kesäksi rantasaunan. Siellä oli mahdollisuus uida ja saunoa kello 16-20. Ihmisillä oli mahdollisuus osallistua eri aikaan. ” Yritetään saada rantasauna myös ensi kesäksi. Meillä ei ole enää uimahallia lähellä. Monelle uinti sopii. Rantasaunalla porukka ui, vesijuoksi ja vain tuli juttelemaan tai tapaamaan toisiaan. Joskus vähän kahviteltiinkin. Muuten kaikki on ollut nollissa. Siis yhdistyksen tapahtumat ja liikunta. Bocciapallot ovat lainassa eläkkeensaajilla, koska oma porukka ei juuri ole innostunut. Tosin monella on kaksoisjäsenyys sekä invalideissa että eläkkeensaajissa. Nyt vain odotellaan kesää”, sanoo Tiina toiveikkaana.

Pohjois-Savon Näkövammaiset

Pohjois-Savon Näkövammaiset toimii monen kunnan alueella. Yhdistyksen toimintaa on mm. kerhotoiminta, joka painottuu eri alueilla eri teemoihin esimerkiksi käsitöihin, retkiin tai liikuntaan. Iisalmen alueella toimii yhdistyksen liikuntavastaava ja vertaisohjaaja Saija Vornanen, joka on liikunnan suurkuluttaja ja urheilukilpailutkaan eivät ole vieraita. Saija kertoo oman yhdistyksensä Kuntokuu-historiaa näin: ”Olemme olleet mukana alusta saakka eli yli 10 vuotta, VAU:n alusta lähtien. Toimistolle tilataan kortteja ja ne jaetaan eri kerhoihin, josta jäsenistö saa kortit. Meillä paperiset ovat suosiossa, koska monelle sähköinen kortti on haaste ja se ei oikein toimi apuvälineen kanssa. Korttien täyttäminen on koettu haastavaksi.” Tähän on heti tartuttava. Korttien täyttämisessä voi käyttää itselleen sopivaa tapaa. Ruudukkoon päivän kohdalle voi merkitä rastin eli olen liikkunut tänään. Halutessaan siihen voi laittaa, että kauan on liikkunut, jolloin voi katsoa viikon päästä, että paljon on liikkunut ja että esimerkiksi täyttyykö liikuntasuositusten määrä (suositus on vähintään 2,5 h/vko). Ruutua voi täyttää myös lyhenteillä, että miten on liikkunut. Tapoja on monia ja niistä voi valita vain yhden. Toiset käyttävät useampaa tapaa esim. miten ja kuinka paljon on liikkunut.

Pohjois-Savon Näkövammaiset kerää täytetyt kortit yhteen ja lähettää ne kootusti. Toki osallistujat voivat lähettää korttinsa suoraankin Paraan. ”Jäsenistö on hyvin osallistunut ja porkkanana ovat palkinnot. Yhdistys palkitsee omia liikuntapalkintoja vuoden aikana Kuntokuuhun osallistujien kesken. Lisäksi meillä on kuntoliikkujan kiertopalkinto, josta palkittu saa nauttia vuoden. Kuten muillakin, niin meilläkin on kerhotoiminta jäissä. Tosin vuosi sitten aloitimme virtuaalijumpat kerran viikossa ja itse toimin vetäjänä. Nyt se jo sujuu, mutta aluksi jännitti, että osaanko kertoa liikkeet oikein ja ymmärrettävästi. Lisäksi alussa tekniikka oli haaste, mutta nyt sekin Teamsillä toimii. Osallistujia on ollut kymmenkunta. Kotona tilat ovat pienemmät kuin salissa, joten haastavaa miettiä liikkeet turvallisiksi kotioloissa. Osa iäkkäämmästä jäsenistöstä jää nettijumpasta paitsi, koska ei ole koneita tai niiden käytössä on haasteita. Tätä kuitenkin jatketaan. Toivon, että ihmiset hyödyntäisivät ulkona liikkumista mahdollisimman paljon”, kannustaa Saija lopuksi.

Lopuksi Saijan vinkki ulkoiluun. Käytä hyödyksesi luontoa ja sen omia ”kuntosalilaitteita”. Puun runko, kanto tai kivi voi toimia hyvin kyykkäämisen apuna. Tässä (kuvasarja artikkelin alussa) apuna on puun runko. Seiso ryhdikkäästi kädet lanteilla. Kyykisty siten, että peppu hipaisee puuta ja nouse suorille jaloille. Tee liike hitaasti ja kontrolloidusti, jotta lihakset joutuvat töihin. Voit pidentää hieman välimatkaa, jolloin kyykystä tulee syvempi. Nyt kyykkäämään lähimetsään tai puistoon!