Kuntokuun teema 2: Yleisurheilun lajeja soveltaen

Leo Pusa ohjeistaa Johanna Kankaanpäätä keihäänheiton saloihin.

Tässä viikon vinkki yleisurheilun pariin. Tutustu yleisurheilun lajeihin ja mieti, mitä niistä voisit tehdä soveltaen lenkillä, maastossa tai vaikkapa yleisurheilukentällä. Jos et ole käynyt lähimmällä yleisurheilukentällä, niin tee lenkki sinne ja tutustu suorituspaikkoihin.

Pikajuoksu: lenkillä ollessasi spurttaa eli lisää vauhtia kävelyyn, juoksuun tai kelaamiseen 1–2 lyhtypylväsvälin verran.

Pitkän matkan kävely/juoksu/kelaus: Pidennä peruslenkkiäsi hiljalleen. Aloita vaikka 100 m /päivä. Viikossa kertymää tulee jo 700 m. 

Aitajuoksu: Liikkuessasi esim. metsässä tee kantojen, puunrunkojen ja muiden ylityksiä. Voit tehdä myös päinvastoin eli oksien, aitojen, narujen ym. alituksia, jos käytät apuvälinettä.

Keihäänheitto: Heitä oksaa/sauvaa/harjanvartta ym. sopivassa paikassa vauhditta tai vauhdin kanssa. 

Kiekonheitto: Pyörähdä kierros ja heitä esim. kiveä, palloa, rengasta, frisbeetä mahdollisimman kauas. Voit tehdä suorituksen myös ilman vauhtia. 

Kuulantyöntö: Ota esim. pallo tai kivi, joka tuntuu painavalta kädessäsi ja työnnä se mahdollisimman kauas. Voit tehdä työnnön pyörähtäen tai parilla laukka-askeleella tai ilman vauhtia.

Pituushyppy ja kolmiloikka: Kokeile hypätä tai loikata kolmesti mahdollisimman kauas vauhdilla tai ilman. Testaa useampana päivänä ja eri alustoilla: asfaltti, hiekka, nurmi. Mikä oli sinulle paras alusta? Pyörätuolin kanssa voit tehdä pituuskelauksen eli kuinka pitkälle pääset yhdellä tai kolmella kelauksella.

Korkeushyppy: Kuinka korkealle pystyt hyppäämään? Voit ottaa tukea ja hypätä. Hypyn ei tarvitse olla korkea, kunhan molemmat jalat ovat irti maasta. Muista aloittaa maltilla.

Jos lajeja on mahdollista kokeilla oikeilla välineillä urheilukentällä, niin älä jätä tilaisuutta käyttämättä. Muista kuitenkin turvallisuus ja hygienia välineiden kanssa.

Tässä videovinkkejä Special Olympics -urheilijoilta