Luistellen suksilla liukkailla laduilla

Tanja Kari

Luisteluhiihto on nimensä mukaisesti tarkoitettu luistavien kelien hiihtoa varten. Parhaiten pääset nauttimaan luisteluhiihdosta, kun on pikku pakkanen ja muuten liukas keli.

Luisteluhiihdon välineet ovat siihen tarkoitetut sukset, joihin ei laiteta pitovoiteita. Sukset ovat hieman lyhyemmät ja profiililtaan jäykemmät kuin perinteinen suksi. Side ja mono ovat luisteluhiihdossa myös tukevammat eli pohja jäykkä ja nilkassa enemmän tukea. Luistelusauva on noin 10–15 cm pidempi kuin perinteisen hiihdon sauva.

Luistelun tekniikka

Valitse luistelutekniikan aloituspaikaksi tasamaa, mutta siirry melko nopeasti luistelemaan myös ylä- ja alamäkiin.

Tekniikan harjoittelu kannattaa aloittaa ilman sauvoja. Tällöin pääset hyvin käyttämään jalkoja ja harjoittelemaan liukua, kun sauvat eivät häiritse. Tasapainon pitäminen on tärkeää. Kiinnitä erityisesti huomiota painonsiirtoihin, jotta pääset kunnolla liukuun ja paino on suksen päällä.

Sauvoitta luistelun jälkeen on hyvä aloittaa sauvojen kanssa harjoittelu tasamaan luisteluhiihtotekniikka Mogrenilla eli Mollella. Siinä sauvan työntö tapahtuu joka toiselle liulle. Löydä hyvä rytmi.

Ylämäessä tekniikka vaihtuu ”kuokaksi”; liuku on lyhyempi ja sauvan työntö on terävämpi. Ylämäessä on tarkkailtava, että asento ei ole liian istuva, jolloin paino jää liian alas ja hiihto tuntuu raskaalta reisissä. Huomioi, että ylävartalo ei kierry liikaa. Silloin toinen sauva tuntuu ”olevan tiellä”. Tähän hyvä harjoitus on hiihtää ”kuokkaa” yhdellä sauvalla ensin ja sitten ottaa toinen sauva rytmiin mukaan.

Wassberg eli Wassutekniikka on hyvä loivien ylämäkien tekniikka. Siinä työntö tapahtuu joka potkulla. Tärkeä on huomioida, että olet hyvässä tasapainossa ja suksen päällä ennen kuin työnnät. Tätä voit harjoitella yhdellä suksella seisten ja tehdä tasatyöntöjä. Löydä jälleen hyvä rytmi.

Treenivinkit kuivalla maalla:

  1. Tasapainoharjoitus puolelta toiselle
    • Siirrä painoa puolelta toiselle niin, että toinen jalka nousee hieman ylös. Luisteluliikettä. Puulattialla villasukat jalassa saat hyvän luisteluliikkeen aikaiseksi. Powerslide-treenimatto toimii myös hyvin oheisharjoittelussa.
  2. Tasapainolaudat ja -tyynyt toimivat erinomaisesti tasapainoharjoittelussa mm. nilkan ja polven alueella. Kokeile ensin seisoa välineen päällä kahdella jalalla, sitten yhdellä, mene kyykkyyn, laita silmät kiinni, jos sinulla on pari, niin heitelkää palloa.  
  3. Lonkan loitonnus jumppakuminauhalla
    • Tee myös vastalihakset eli lähentäjät. Sido kuminauhan toinen pää nilkkaan ja toinen pää johonkin kiinteään. Vie oikeaa jalkaa suorana vasemman edestä sivulle. Vaihda jalkaa. 

Hyviä luistelukelejä ja harjoituksia, näillä pärjäät myös ensi talvena!