Hiihdon hyvä tekniikka

Näkövammainen hiihtäjä ja opas

Toivottavasti viime viikon treenivinkit ovat purreet ja olet päässyt myös kokeilemaan taitojasi ladulle.

Valmistautuminen hiihtolenkille alkaa sään ja lämpötilan tarkastuksella. Pukeutumisella on tärkeä rooli, jotta hiihtäessä ei tule vilu, mutta ei myöskään tuskan hiki. Toki tekemisen taso eli vauhti säätelee myös kehon lämpötilaa.

Nopein hiihtotekniikka perinteisellä tyylillä on tasatyöntö. Ylävartalon voimaa tarvitaan. Keskivartalon hallinta on tärkeää. Tasaisella voit harjoitella myös yksipotkuista tasatyöntöä, jossa kädet työntävät ja jalat potkivat vuorotellen työntöjen välissä. Tärkeää on rytmi, jossa kädet johtavat liikettä; työntö, potku, työntö, potku jne. Vuorohiihto on nimensä mukaisesti vuorotahtinen ja toimii esim. loivissa ylämäissä. Toki se on sallittu tyyli myös maisemia katsellessa tasaisellakin. Ylämäessä toimii haarakäynti. Alamäessä voit hengähtää ja nauttia vauhdin hurmasta. Muista hyvä ”hiihtäjän muna-asento”, jossa polvet ovat joustavat ja hieman koukussa.

Kokeilemalla saa tuntumaa, mistä tyylistä ja tavasta kukin tykkää. Tässä perehdyimme lähinnä perinteiseen hiihtotyyliin.

Sauvakävely on ollut aikoinaan hiihtäjien kesäharjoittelumuoto, jota on tehty niin ylämäissä kuin soilla ja erilaissa maastoissa. Se kehittää ylävartaloa, vartalon kiertoja ja lihaskestävyyttä. Se nostaa sykettä verrattuna tavalliseen kävelyyn, joten se on myös tehokkaampaa. Sauvakävely on hyvää oheisharjoitetta hiihtäjälle. Sauvakävelylenkin lomassa voi kokeilla sauvajuoksua tai -loikkaa, jolla saa sykkeen nousemaan.

Treenivinkit (muista myös jatkaa edellisen viikko harjoitteita)

  1. Jousiampujan liike kuminauhalla
    • Hyvä vastaliike tasatyönnölle. Liikkeellä avaat rintakehää ja saat hyvän lapapidon yläselkään.
  2. Porraskävely
    • Tällä hyötyliikuntamuodolla parannat jalkojesi lihaskestävyyttä ja hengitys- ja verenkiertoelimistöäsi tehokkaasti. Valitse portaat hissin sijaan, jos mahdollista!