Hiihtäen, suunnistaen ja uiden!

Sauvakävelyä talvimaisemissa.

Joku on joskus sanonut, että Suomessa pärjää, jos osaa hiihtää, suunnistaa ja uida. Totta, noihin lajeihin suomalainen maisema ja vuodenaikojen vaihtelut antavat mahtavat puitteet. Tosin viimevuosien lumitilanne on etelässä ollut heikohkoa, mutta on päästy yleensä edes kerran talvessa lumille. Nyt se lumi tuli! Suomi on lähes katettu lumipeitteellä ja pulkkamäkeen pääsivät myös helsinkiläiset uutiskuvien mukaan.

Palatakseni kolmeen lajiin eli hiihtoon, suunnistukseen ja uintiin. Suomalainen metsä, järvi ja talvi toimivat todellisina liikuntapaikkoina. Varsinkin poikkeusaikana. Luulisi, että metsään mahtuu, mutta viime vuonna uutisoitiin, miten esimerkiksi kansallispuistot täyttyivät innokkaista liikkujista. Monet liikuntatilat suljettiin ja luonnossa liikkumista suosittiin. Osa suomalaisista varmasti tutustui uudelleen eri aktiviteettien kautta luonnossa liikkumiseen. Frisbeeradoilla oli myös kuuleman mukaan tunkua.

Kolmen lajin kopla on siinäkin mielessä hyvä, että lajeista löytyy variaatioita ja sovellutuksia monenlaisille toimintakyvyille ja lajeja voi tehdä eri tasoilla – höntsäilystä kilpailuihin. Lisäksi niitä voi tehdä eri vuoden aikoina; rullahiihto, hiihtolaite kuntosalilla, hiihtosuunnistus, kelkkahiihto, avovesiuinti, avantouinti, vesijuoksu. Suunnistuksesta on mainittava tarkkuussuunnistus, joka sopii erinomaisesti heille, jotka eivät esim. apuvälineensä kanssa pääse metsään. Tutustu tarkkuussuunnistukseen täältä. Hiihtoon erilaisia apuvälineitä voi vuokrata esim. SOLIAlta. Tutustu SOLIAn tarjontaan täältä.

Helmikuinen kuntokuu tulee taas. Siihen voi osallistua helposti ja lukea lisää Kuntokuun sivuilta. Vielä ei tiedetä tilannetta, että aukeavatko esimerkiksi uimahallit helmikuussa. Ulkoilla voi ja sisätiloissakin jumpata. Osallistukaa Kuntokuuhun. Paperisia Kuntokuu-kortteja voi tilata laittamalla sähköpostia osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Kuntokortit tulee lähettää maaliskuun loppuun mennessä Paralympiakomiteaan tai voit ottaa kuvan ja laittaa sähköpostilla. Muistathan kuvata kortin molemmat puolet. Sähköisen kortin täyttäneet osallistujat otetaan mukaan arvontaan automaattisesti.

Lopuksi vielä reippaan rallin sanat, jotka kertovat hyvin siitä, miten helpolta joku (hiihtäminen) voi näyttää. Todellisuus voi olla toista. Näiden sanojen myötä rohkeasti mäkeen hiihtimillä, pulkalla, liukurilla tai muilla laskuvälineillä. Saat siinä samalla hyvän ylämäki-alamäkitreenin... ja alashan pääsee aina!

JÄNÖJUSSIN MÄENLASKU

Kun pikkupojat suksillaan laski mäessään,

niin jänöjussi pensaastaan katsoi ihmeissään.

Ja niin hän nauroi itsekseen, kun joku lensi pyrstölleen,

niin huoleton, tuo leikki on ja aivan verraton.

 

Jos mulla oisi sukset vaan, kyllä näyttäisin,

mäkeä kuink' lasketaan ja kaikki voittaisin.

Vaikk' hyppyri tuo katala on mulle liian matala,

niin pilvihin mä hyppäisin, heille näyttäisin.

 

Mutt' orava tuo oksaltaan silloin haastoi näin:

Sä pullistelet varmaan vaan, Jussi ystäväin.

Et kyllä hyppää pilvihin, mä vaikka sua auttaisin

ja vedon lyön, jos teet sen työn, niin häntäni mä syön.

 

Jos Jussi vaikka yllättäis, se mistä tiedettiin,

ja jotta kiista selviäis, sukset hankittiin.

Ja kohta mäen huipulta Jussi huutaa hurjana:

Pois alta vaan, nyt lasketaan, en pelkää ollenkaan!

 

Ja niinkuin myrsky konsanaan hän syöksyi alaspäin,

ei aavistanut ollenkaan, ett' vois käydä näin:

Kas satakunta volttia hän teki ilman holttia

ja vatsalleen hän kinokseen näin lensi suksineen.

 

Mutt' orava hän hymyili, se oli miehen työ,

ja mulla säilyi häntäni, en sitä vielä syö.

Kas muista, Jussi ystäväin, ei pilvet ole maassa päin,

sä usko vaan, kun neuvotaan tai koeta uudestaan.