Pää alas ja ylös, pyörähdys ympäri

Hyvä tasapainokyky on turvallisen liikkumisen perusta. Tasapainon hallinta edellyttää useiden aistien samanaikaista toimintaa. Tasapainokykyä voidaan ylläpitää ja sen heikkenemistä ennaltaehkäistä säännöllisellä harjoittelulla.

On sinulla sitten käytössä liikkumisen apuväline tai ei, voi tasapainoa harjoittaa oman toimintakyvyn mukaan. Toinen meistä tarvitsee enemmän tukea arjen toiminnoista selviämiseen, toinen vähemmän. Jokainen meistä on yksilö. Tasapainoharjoittelulla parannetaan kehon hallintaa ja sitä kautta arjessa toimiminen on helpompaa. Kaikenlainen liikunta kehittää tasapainoa. Päivittäisiin toimintoihin voi helposti liittää ajatuksen tasapainoilusta, esim. vaatteiden pukeminen ja riisuminen, siirtymiset jne. Ei ole kyse mistään suorittamisesta, vaan kuunnellaan oman kehon viestejä, ja jos et itse pysty, niin toisen antama kokemus on tärkeää.

Aina ei siis tarvita välineitä, vaan oma keho riittää tasapainoiluun. Sherborne-liikunta on brittiläisen Veronica Sherbornen (1922–1990) kehittämä liikuntamuoto. Sherborne-liikunnassa tasapainoharjoitukset aloitetaan esim. keskivartalon tiedostamisesta ja hallintaa kehittävillä harjoituksilla. Niistä siirrytään painonsiirtoharjoituksiin, jotka tehdään aluksi istuen ja pienillä liikeradoilla ja joihin myöhemmin yhdistetään raajojen liikkeet. Kun harjoittelu aloitetaan itse kullekin oikealta tasolta, tasapainotaidot kehittyvät varsin nopeasti. Liikkeisiin voi oman fiiliksen mukaan lisätä tai vähentää rytmiä, liikelaajuutta, voimaa, aikaa ja tietenkin kaikkea voi soveltaa. Rauhoittuminen ja rentoutuminen on myös tärkeää, joten pysähdy hetkeksi kuuntelemaan mitä kehossasi tapahtuu. Liikkeen tuoma ilo alkaa tuntua kehossa.

Sherborne-liikunnasta saat lisätietoa Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n sivuilta.

Kevätterveisin,

Sari Kuivas

Sherborne-kouluttaja, Pohjois-Suomi