Liikuntavastaavakoulutus keräsi laajan osanoton – frisbeegolf ja kohtaaminen kasvokkain kruununa

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU järjesti jäsenyhdistystensä liikuntavastaaville tiiviin päivän mittaisen koulutustilaisuuden lauantaina 12. maaliskuuta Kylpylähotelli Peurungassa.

Sopivassa suhteessa teoriaa ja käytännön tekemistä sisältänyt koulutus keräsi 33 osallistujaa 19 eri yhdistyksestä. Ensimmäistä kertaa VAU:n kuusivuotisessa historiassa kaikista neljästä vammaryhmästä – liikuntavammaiset, näkövammaiset, kehitysvammaiset, elinsiirron saaneet – oli edustus liikuntavastaavakoulutuksessa.

Koulutuksessa käytiin läpi VAU:n asioita erityisesti siitä näkökulmasta, mitkä hyödyttävät konkreettisesti yhdistysten omaa liikuntatoimintaa, kuten VAU:n ja Tukilinja-lehden yhteinen Startti-stipendijärjestelmä.

Iltapäivällä vuorossa oli tutustumista frisbeegolfiin, joka osoittautui tarkkuutta vaativaksi ja haastavaksi, mutta erittäin mukavaksi lajiksi.

– Näkövammaiset henkilöt olivat yllättävän hyviä pelaajia. Kun maalitolpan ketjuja on joku heiluttamassa, se toimii hyvin äänimajakkana, totesi liikuntavastaavakoulutuksen kouluttajana toiminut Tiina Siivonen VAU:sta.

Monelta paikkakunnalta löytyy jo ratoja, joista osa on esteettömiäkin, eli niistä pääsee pelaamaan ainakin osan. Esimerkiksi Mikkelin Seudun Invalidit haki vuonna 2015 Startti-stipendin frisbeegolfradan tekemiseen yhdistyksen tiluksille.

Jokainen koulutukseen osallistunut yhdistys sai mukaansa soveltavan frisbeegolfin setin, eli pehmofrisbeen ja laminoituja numeroita, jolloin radan voi tehdä sisään tai ulos. Se voi toimia jäsenistölle ensikosketuksena lajin pariin. Yhdistysten edustajat saivat mukaansa myös liikuntavastaavan käsikirjan, jossa on paljon hyvää tietoa liikuntatoiminnasta ja sen organisoimisesta.

– Sai taas huomata, että tällaisille kohtaamisille todella on tarvetta. Päästään kysymään ja pohtimaan asioita kasvotusten, Siivonen summasi.